Kostvejledning & Ernæringsterapi

Fordøjelse en fornøjelse

fordojelse

Et utal af forskellige processer skal fungere optimalt, for at fordøjelsen kan være en fornøjelse. Svækket fordøjelse giver grobund for en mangfoldighed af symptomer og sygdomme i hele kroppen.

Antallet at mennesker med fordøjelsesproblemer er i stigning. Hvorfor det og hvad kan vi gøre ved det? 

  • ”Sundheden sidder i tarmen” eller
  • ”Al sygdom begynder i tarmen” Hippokrates
  • 1,5 millioner danskere har fordøjelsesproblemer
  • Hver 2. kvinde lider med luft i maven
  • Hver 5. henvendelse hos lægen drejer sig om mavesmerter

Igen et dejligt brev fra en tilfreds patient “Go´morn. Hvis du vidste hvor stor forskel det der pulver har gjort for mig. Det er helt vildt. Jeg har i mange år haft en mave der, når jeg trykker på den, føles som en stor byld over det hele … når lægerne har trykket på den har de undret sig over så mange smerter jeg havde ved berøring. NU, er maven helt blød…dejligt afslappet…meget meget mindre smerter, og så er den blevet lidt mindre. Det er SÅ vildt dejligt…sikke en lettelse. Jeg vidste (troede) slet ikke at det kunne hjælpe så meget. Mange tak for det”

Man siger at vi er hvad vi spiser, men det er kun en halv sandhed. Vi er hvad vi spiser, fordøjer og optager af både godt og skidt.Vi lever af den mad, som fordøjes og optages, på godt og ondt. Den kost vi spiser bliver til næring for tarmens mikroorganismer. En kostændring til det bedre vil allerede efter 2 døgn ændre sammensætningen af tarmens bakterier. 

Selv nok så fornuftige kostvaner hjælper ikke meget, hvis der er kludder i fordøjelsen. En stor del af grundlaget for sundheden bor i tarmene, eller omvendt en lang række helbredsproblemer kan udspringe fra ikke erkendte fordøjelsesproblemer. Maden og effektiviteten af fordøjelsen er helt afgørende for hvilke typer af tarmbakterier, der favoriseres i tynd- og tyktarmen.Overvækst af visse uønskede arter af bakterier, svampe og parasitter øger risikoen for at udvikle mange forskellige sygdomme fx irritable tarme, mavesmerter, luft i tarmene, bøvsen og opstød, ufordøjet mad i afføringen, grimt luftende prutter, blod i afføringen, kvalme, Colitis ulcerosa, Morbus crohns.

Fordøjelsesproblemer kan også give mange andre symptomer og sygdomme fx eksem, astma og bronkitis, intolerancer og allergier, smerter, inflammation, gigt, psoriasis, depression, vægtproblemer, afgiftningsproblemer, betændelser og infektioner, træthed, stress, binyretræthed, knogleskørhed og mange andre symptomer og sygdomme.

Min erfaring, efter over 20 år som privatpraktiserende ernæringsterapeut, er at det i mange tilfælde er et fordøjelsesproblem som er årsagen til de symptomer og sygdomme som mine patienter kommer med. Ved at arbejde med at balancere, forbedre og geskabe et godt miljø i fordøjelseskanalen kan mange symptomer og sygdomme forbedres.  Du kan bestille en tid hos mig, enten ved at skrive til fjordgaard@sund-kost.dk, eller ved at ringe til 75 31 01 23 telefon ikke SMS (bedst mellem 8:30 – 9:30)

Jeg finder sammen med dig frem til det kostsystem som passer bedst til din situation og samtidigt i hvilke kosttilskud der kan støtte processen frem til en sund fordøjelse. Efter en konsultation hos mig vil du altid få flere sider med kostforslag og opskrifter tilsendt. Desuden vil jeg vejlede dig i hvilke analyser som du kan overveje at få taget for at finde frem til hvilke ubalancer der skal arbejdes videre med. Det kunne fx være en afføringsprøve, en urinprøve eller en blodprøve. Disse analyser kan hjælpe os frem til hvad det er du ikke kan tåle fx i kosten eller i tarmmiljøet og hvad det er du mangler for at forbedre funktionerne. Det kunne fx være vitaminer, mineraler, fedtstoffer, probiotika, fordøjelsesenzymer eller bredspektrede urter til at forbedre miljøet i tarmene. Du kan se mere om analyser her.

Jeg deltager aktivt på internationale symposer omhandlende fordøjelsesproblemer fx IFM Advanced Practice Module, “Restoring Gastrointestinal Equilibrium: Practical Applications for Understanding, Assessing and Treating Gut Dysfunction.”  April 25th – 28th  2013 at the Hilton London Paddington, UK. Se www.functionalmedicine.org og ”Gut microbiota in Health and Disease” 3rd International Workshop Maastricht 13. – 15. September 2012. Se www.gutmicrobiota.org

Her kan du læse artikler som jeg har skrevet om fordøjelsesproblemer:

Hvordan kan leaky gut behandles?

Hvilke faktorer giver leaky gut?

Hvilke konsekvenser har leaky gut?

Har du fordøjelsesproblemer?

Hvad er leaky gut?

Probiotikas mange roller i kroppen

Glad patient

Vil du høre seneste nyt om fordøjelsesproblemer?

Mulige årsager til fordøjelsesproblemer

Kostens betydning ved fordøjelsesproblemer

Kvinde med tyktarmskatar

Har du irritable tarme?

Nyeste anbefalinger ved irritable tarme

Colitis ulcerosa og Morbus crohns

Colitis ulcerosa

Morbus crohn mulige årsager

Reflux – sure opstød

Diarré

Forstoppelse

Tåler du gluten?

Du kan bestille en tid hos mig, enten ved at skrive til fjordgaard@sund-kost.dk, eller ved at ringe til 75 31 01 23 (bedst mellem 8:30 – 9:30)