Fordøjelse en fornøjelse

forjjoelse Fordøjelse en fornøjelse

”Fordøjelse en fornøjelse”

For at få udbytte af den mad vi spiser, skal den fordøjes, optages i blodbanen og transporteres til alle kroppens celler. Ufordøjelige rester og affaldsstoffer skal neutraliseres og udskilles. En sund fordøjelse vil beskytte mod infektioner og imod allergi- og overfølsomhedsskabende stoffer. Vi kan købe den dyreste og bedste mad, der findes på jorden, men det er til ingen verdens nytte, hvis den ikke fordøjes og optages. Hvis maden ikke fordøjes godt nok, vil den ufordøjede mad lave ravage i systemet, og det vil på sigt give mangler på næringsstoffer. Hvis der er problemer med fordøjelsen, er det vigtigt at den bliver normaliseret og fordøjelsesfunktionerne genoprettet. En mængde forskellige processer skal fungere optimalt, for at fordøjelsen kan være en fornøjelse. Svækket fordøjelse giver grobund for en mangfoldighed af symptomer og sygdomme i hele kroppen. Den store læge Hippokrates sagde allerede 400 år før vores tidsregning ”Døden sidder i tarmen, og dårlig fordøjelse er roden til alt ondt”.

Vi er hvad vi spiser, men det er kun en halv sandhed. Vi er hvad vi spiser, fordøjer og optager af både godt og skidt. Vi lever kun af den mad, som fordøjes. Selv nok så fornuftige kostvaner hjælper ikke meget, hvis der er kludder i fordøjelsen. Maden og fordøjelseseffektiviteten er helt afgørende for hvilke typer af tarmbakterier, der favoriseres i tynd- og tyktarmen. En stor del af grundlaget for sundheden bor i tarmene, eller omvendt en lang række helbredsproblemer kan udspringe fra uerkendte fordøjelsesproblemer. Overvækst af visse uønskede arter af bakterier, svampe og parasitter øger risikoen for at udvikle forskellige sygdomme.

Et utal af forskellige processer skal fungere optimalt, for at fordøjelsen kan være en fornøjelse. Svækket fordøjelse giver grobund for en mangfoldighed af symptomer og sygdomme i hele kroppen. Antallet at mennesker med fordøjelsesproblemer er i stigning. Hvorfor det og hvad kan vi gøre ved det? Det kan du finde svar på i denne bog.

”Fordøjelse en fornøjelse” gennemgår i første del de normale fordøjelsesprocesser, for senere at kunne belyse konsekvenserne af en forstyrret fordøjelse. Bogen fortæller også om, hvordan vores fordøjelseskanal kommunikerer med vores immunsystem og hjerne.

I anden del forklares årsagssammenhænge, der bringes patienteksempler og generelle handlingsplaner til fordøjelsesproblemer. Hvad kan hjælpe til at genoprette forstyrrede fordøjelsesprocesser? Der beskrives ernæringsterapeutiske indgangsvinkler omkring generelle fordøjelsesproblemer, fx ubalancer i mavesyreproduktionen, fejlfunktion af bugspytkirtlens fordøjelsesfunktion, forrådnelses- og gæringstilstande i tarmene, dysbiotiske bakterier, svampe og parasitter og årsagen til intolerancer overfor forskellige fødevarer. Brugen af forskellige analysemetoder beskrives, og dermed kan (be)handlingsplanen bedre målrettes individuelt.

I bogens tredje del beskrives ernæringsterapeutiske (be)handlingsplaner til fx mavesår, galdesten, irritabel tyktarm, diarré, forstoppelse, hæmorider, de alvorlige tarmsygdomme Colitis Ulcerosa og Mb. Crohn.

Bogen er tiltænkt den professionelle behandler, der arbejder med mennesker med fordøjelsesmæssige problemer, og den interesserede forbruger, der vil have meget mere viden om sine eventuelle fordøjelsesproblemer.

Bogens forfattere er begge ernæringsterapeuter og har i årevis arbejdet i hver deres klinik med bl.a. mennesker med fordøjelsesproblemer. Eva Lydeking-Olsen har uddannet ernæringsterapeuter fra 1987-1997, arbejder nu næsten udelukkende med forskning i kostens betydning for sundhed og sygdom, og har med sit forfatterskab til adskillige bøger om kostens betydning været medvirkende til at inspirere Marianne Fjordgård til at arbejde med formidlingen af budskabet: Der er altid noget, vi kan gøre for vores fysiske og psykiske sundhed. Som ernæringsterapeuter oplever vi, at mange mennesker har fordøjelsesproblemer. Det gælder omkring 80% af vores patienter. Hvis den normale fordøjelsesfunktion bliver genskabt, vil de fleste opleve kraftige forbedringer af deres fysiske og psykiske problemer.

Bogen “Fordøjelse en fornøgelse” er skrevet af Ernæringsterapeuterne Eva Lydeking-Olsen og Marianne Fjordgård fra forlaget Klitrose. 441 sider koster 598,- . Indbundet. Kan købes hos alle boghandlere

Køb fx bogen hos G.dk her 

Seneste artikler og opskrifter
Tilmeld nyhedsbrev
Indtast din email adresse og modtag mit gratis nyhedsbrev med artikler, opskrifter, notifikationer og gode råd. Hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev får du tilsendt mit forslag til en fornuftig kostplan ”Lær at tælle til 6”.

Find Sund-Kost.dk på facebook