Kostvejledning & Ernæringsterapi

Psoriasis – Nej Tak !

Hvad er årsagerne til psoriasis med den hurtige vækst og afstødning af hudceller? I denne bog gennemgås den funktionelt medicinske (be)handlingsplan til psoriasis. Der tages udgangspunkt i, at vi er individuelt forskellige, så selvom to personer har den samme diagnose, kan der godt være mange forskellige årsager til sygdommen. Meget ofte er der mangler på vitaminer, mineraler og livsvigtige fedtsyrer, og problemer som dårlig ernæring, fordøjelsesproblemer og nedsat leverafgiftning. Marianne Fjordgård, der er privatpraktiserende ernæringsterapeut, mener, at det er nødvendigt at finde årsagen til psoriasis og så at sætte ind med den nødvendige handling for at genoprette ubalancen.Alt dette kan resultere i en uhensigtsmæssig immunreaktion i huden og dens celler. Når først man har fundet den individuelle årsag til psoriasis, er der i bogen mange praktiske råd til en handlingsplan.

Omkring 150.000 danskere lider af psoriasis, heraf 30.000 i middelsvær til svær grad. Hudcellerne i de tykke psoriasispletter dannes meget hurtigere end celler i normal hud. De skubbes hurtigere udefter og afstødes som sammenhængende skællag. En nydannet hudcelle er kun 4 – 8 dage om at bevæge sig fra de inderste hudlag til overfladen af huden. Normalt tager det 28 dage. Mange bruger op til 3 timer hver dag på at smøre sig ind i forskellige cremer og salver. Er det ikke kun symptomundertrykkende behandling?  Hvis lampen for olietryk i vores biler lyser, så klistrer vi da ikke pæren til så vi ikke kan se advarslen, og kører videre. Nej! Vi skynder os at fylde ny olie på, så motoren ikke brænder sammen.

Fra “Psoriasis – Nej Tak! bagsiden

Carsten Vagn-Hansen Læge, sundhedskonsulent 22-2-2002

Forord til ”Psoriasis – Nej tak!”

Psoriasis er en mærkelig sygdom, som man ikke kender den egentlige årsag til. Den kommer og går og kan være en stor plage. Man ved, at en række forskellige ting kan udløse anfald, fx stress, betændelser, alkohol og visse lægemidler samt fysisk irritation af huden. Mange med psoriasis har også bemærket, at psykiske belastninger kan medføre udbrud af sygdommen. De har så lært at forsøge at undgå for megen stress, hvilket kan være en stor fordel i den verden, vi lever i. En af de store fordele, som svært ramte psoriatikere har ved at komme til Det Døde Hav i Israel eller Den Blå Lagune på Island, er nok, at de får en rolig tid, hvor de kan få tænkt deres liv igennem. En billigere udgave kunne være at holde en længere ferie på Lanzarote, hvor bl.a. det tyske psoriasisforbund sender deres medlemmer ned.

Psoriasis er en ret hyppig sygdom, som ofte optræder familiært, især hos mennesker med visse vævstyper. Omkring 2 procent af befolkningen har sygdommen, og den er almindeligst mellem 15 og 40 års alderen. Ved psoriasis vokser hudcellerne på de ramte steder meget hurtigt, og en række celler fra immunsystemet invaderer huden, så der er tale om en lidelse, hvor immunsystemet er involveret. Det passer med, at sindet og immunsystemet har et tæt samspil. Kosten påvirker også immunsystemet.

En rigtig ernæring er alfa og omega for psoriasisramte, og derfor er denne bog vigtig for mennesker med psoriasis og deres familie. Den indeholder en grundigt beskrevet ernæringsterapeutisk handlingsplan og baggrunden for denne. Hvis man skal være vedholdende med en kost, der er anderledes end den sædvanlige, er det vigtigt at forstå hvorfor. Ellers lykkes det ikke. Principperne kan enhver læser have glæde af at læse om, ikke kun mennesker med psoriasis. Der er gode afsnit om ernæringsmæssige mangler, om nedsat fordøjelsesfunktion og dårlig tarmflora, om overfølsomhed, nedsat afgiftningsevne, stress og ubalancer. Alt med gode forklaringer på, hvordan den normale og sunde fordøjelse fungerer, og hvordan man med naturlige midler kan bevare den.

Carsten Vagn-Hansen

Læge, sundhedskonsulent

 

Bogen kan købes hos Saxo.com her