Kostvejledning & Ernæringsterapi

Glutenfri opskrifter

Glutenfriopskrifter - ALLE OPSKRIFTER PÅ DENNE HJEMMESIDE ER UDEN DE GLUTENHOLDIGE KORNSORTER

Glutenfri opskrifter

 

Eksempler på sammensætning af et aftensmåltid

 

 

 

ALLE OPSKRIFTER PÅ DENNE HJEMMESIDE ER UDEN DE GLUTENHOLDIGE KORNSORTER

 

”Rejer i krydret dressing” og ”Krydret Urtesuppe” med ”Mørkt ingefærbrød”.

 

Rejer i krydret dressing

200 grejer

½ dl koldpresset hørfrøolie

1 spsk. æbleeddike

1 tsk Sambal Oelek chili-pasta

2 fed hvidløg

1 håndfuld frisk citronmelisse / 1 spsk. tørret

Hvidløg og citronmelisse hakkes fint og piskes sammen med olie og eddike. Blandes i de skyllede rejer. Må gerne trække 1 time i køleskab inden servering.

 

Krydret urtesuppe

1,5 l grundsuppe eller 2 tsk. Morga-bouillon i1,5 Lvand

1 laurbærblad

2 blade løvstikke / ½ tsk. tørret

1 helt hvidløg

100 g kørvel (evt. frossen)

1 spsk. jomfru olivenolie

Urtesalt

Hvidløget pilles og grofthakkes. Kørvel skylles og hakkes, hvis det ikke købes frossent. Hæld grundsuppen i en gryde og tilsæt laurbærblad, løvstikke, hvidløg, kørvel og olie. Koges ved svag varme i 20 minutter. Smages til med urtesalt. Laurbærbladet fjernes.

 

Grundsuppe

6 gulerødder

2 porrer med grøn top

4 løg

3 stilke bladselleri eller ¼ selleri

3 spsk. jomfru olivenolie

1 spsk. frisk timian / 1 tsk. tørret

3 laurbærblade / løvstikke

1 bundt persille

Skær de rensede grøntsager i mindre stykker. Opvarm olivenolien og svits grøntsagerne heri til de får lidt farve. Herved trænger smagen mere frem. Fyld5 lvand og krydderurterne i gryden og kog suppen i en time. Grøntsagerne tages op af gryden, og de smides væk, al næring er kogt ud af dem. Denne grundsuppe kan med fordel bruges i stedet for grøntsagsbouillon. Der er en god ide at fryse suppen ned i ½-1 litersportioner, så er det altid nemt at bruge grundsuppen en anden dag. I stedet for de nævnte grøntsager kan du også bruge kartofler, kål, pastinak, persillerod, hokkaido græskar, tomater eller hvidløg.

 

 

”Bagte græske bønner”, ”Græske kartofler” og ”Græsk salat”.

 

Bagte græske bønner

1 pose butter-beans / hvide bønner500 g

1 stk. Kombu tang

1 laurbærblad

1 løg

1 tsk. sorte peberkorn

2 dåser flåede tomater evt. med oregano og hvidløg

1 hel bladselleri

3 porrer

5 gulerødder

3 fed hvidløg

1 dlfinthakkede krydderurter/ 1 spsk. tørrede

(oregano, rosmarin, mynte, citronmelisse, timian)

Salt og peber

½ dl jomfru olivenolie

Saften af 1-2 citroner

Bønnerne sættes i blød i mindst 8 timer, sammen med tang, gerne natten over. Vandet skal fylde 3 gange så meget, som bønnerne fylder. Udblødningsvandet kasseres. Bønnerne kommes i en stor gryde med2 lvand sammen med tang, laurbærblad, løg delt i 4 og peberkornene. Det hele koger i 1 time, og kogevandet hældes væk. Tomaterne hakkes, selleri, porre og gulerødder renses og skæres i fine skiver. Kogte bønner, grøntsager og krydderurter blandes og hældes i en bradepande smurt med olivenolie. Hvis blandingen er for tyk kommes lidt vand i. Overfladen stænkes med olivenolie og citronsaft. Bages i ovnen ved 200 grader i 45 minutter.

 

Græske kartofler

1 kg skrællede kartofler

½ dl jomfru olivenolie

5 fed hvidløg

Saften af 1 citron

1 spsk. frisk oregano / 1 tsk. tørret

Urtesalt

10 tørrede grønne peberkorn

Kartoflerne skæres i både ligesom appelsiner. De vendes i olivenolie blandet med presset hvidløg, oregano, citronsaft, urtesalt og peberkorn. Kommes i et smurt ildfast fad med lidt vand i bunden. Bages i ovnen ved 200 grader i 45 minutter.

 

Græsk salat

500 g tomater

2 rødløg

1 grøn peber

1 agurk

10 sorte oliven uden sten

½ dl jomfru olivenolie

1 spsk frisk oregano / 1 tsk. tørret

Urtesalt

Grøntsagerne renses og skylles. Tomaterne deles i både, løgene skæres i tynde skiver, og peberen skæres i små tern. Agurken skrælles, deles på langs og indmaden skrabes væk med en ske og skæres i skiver. Olien blandes med oregano og urtesalt. Det hele blandes med hænderne i en skål, hvis det skal gøres som i Grækenland.

 

”Grøntsags-lakse tærte”, ”Bagte grøntsager” og ”Forfriskende frugtsalat”

 

Grøntsags-lakse tærte:

 

Tærtebund

2 dl kogte kolde ris

200 g kogte kolde kartofler

2 dl rismel

1 spsk. jomfru olivenolie

1 æg

50 gmandler

Mælkefri margarine

Sesamfrø

Fyld

500 gchampignon

5 gulerødder

1 grøn peber

3 fed hvidløg

2 spsk. jomfru olivenolie

200 grøget laks i tynde skiver

Æggemasse:

2 dl ris- eller sojamælk

5 æg

1 bundt persille eller andet grønt

Urtesalt og peber

Først laves bunden ved at komme alle ingredienser op i en blender og køre, indtil det bliver til en sammenhængende dej. En stor eller to mindre tærteforme smørres med mælkefri margarine og drysses med sesamfrø. Dejen kommes i formen og trykkes glat med en dejskraber. Forbages i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter. Fyldet renses, snittes fint og ristes i olien til det bliver blødt. Fyldet fordeles ovenpå de forbagte bunde og pyntes med lakseskiverne. Æg, mælk, hakket persille, salt og peber piskes og hældes over fyldet. Hele tærten bages i ovnen ved 200 grader i ca. 20-30 minutter. Smager godt både kold og varm.

Bagte grøntsager

4 tomater

1 gul peberfrugt

1 grøn peberfrugt

4 løg

1 helt hvidløg

1 lille dåse tomatkoncentrat

1 tsk. Sambal Oelek chili-pasta

1 spsk hakket frisk basilikum / 1 tsk. tørret

Sesamfrø

Grøntsagerne renses og halveres. Hvidløget skal kun have fjernet den yderste grove skal og bunden. Peberfrugterne skæres i kvarte. Kommes i et ovnfast fad med lidt vand i bunden. Marinaden af tomatkoncentrat, chili-pasta og basilikum røres sammen, og grøntsagerne pensles med den. Drys med rund hånd med sesamfrø. Bages i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter.

 

Forfriskende frugtsalat

1 appelsin

1 pære

1 honningmelon

2 kiwi

1 mango

1 l vand

2 dl rørsukker

Appelsinskal i tynde skiver

Saften af 1 citron

1 spsk. groftrevet ingefær

1 håndfuld citronmelisse

Marinaden laves først, da frugterne skal i den umiddelbart efter de er skåret i stykker. Bring vand, appelsinskal og sukker i kog. Sukkeropløsningen koges, indtil den kun fylder ½ l. Efter afkøling kommes friskrevet ingefær og citronsaften i. Rens frugterne og skær dem i skiver eller tern. Kommes i marinaden og skal stå i køleskab og trække i mindst 1 time før servering. Pyntes med frisk citronmelisse.

 

”Gazpacho suppe” med mælke- og glutenfri brød og ”Marineret tofu” med ”Abrikossovs”.

 

Gazpacho suppe

1 rødløg

3 tomater

½ agurk

½ grøn peber

½ rød peber

2 fed hvidløg

8 dl tomatjuice

½ tsk. sukker

Urtesalt og sort peber

½ dl jomfru olivenolie

½ dl æbleeddike

4 glutenfri grovboller eller flutes

1 spsk. jomfru olivenolie

2 fed hvidløg

Rens grøntsagerne og hak dem i fine terninger. Tilsæt tomatjuice og sukker. Olie og æbleeddike piskes sammen og kommes i den kolde suppe og rør godt. Smag til med urtesalt og friskkværnet peber. Suppen stilles i køleskab mindst 1 time før servering. Serveres med halverede mælke- og glutenfri boller eller flutes, der er stænket med en blanding af olie og knust hvidløg. De lunes i ovnen i 5 minutter ved 200 grader.

 

Marineret tofu

1 glas tofu på300 g

3 spsk. koldpresset tidselolie

saften af 1 citron

2 fed hvidløg og / eller 2 tsk. revet ingefær

1 tsk. Sambal Oelek chili-pasta

1 tsk. gurkemeje

Uretsalt

1 bundt persille eller andet grønt

1 rød peber

Vandet hældes fra tofuen, og den skæres i tynde skiver, som lægges på et serveringsfad med en lille kant. Marinaden laves af olie, citronsaft, gurkemeje, knust hvidløg, chili-pasta og urtesalt. Persillen skylles godt og hakkes fint. Den ene halvdel af persillen piskes godt sammen med marinaden og fordeles over tofuen. Det hele trækker i køleskab i mindst 2 timer. Vend skiverne af og til. Den røde peber renses og skæres i tynde strimler og bruges til pynt, sammen med den anden halvdel af persillen.

Tip. Tofu er en slags ost lavet af sojabønner og kan bruges til salater skåret i tern som fetaost. Den kan steges på panden som erstatning for kød, bruges som basis i vegetariske frikadeller eller i supper og gryderetter.

 

Abrikossovs

2 løg

1 spsk. jomfru olivenolie

50 g tørrede abrikoser

2 dl grundsuppe

2 dl æblejuice

1 tsk. gurkemeje

3 tsk. Maizena

Urtesalt

Løgene renses og hakkes. Abrikoserne skæres i mindre stykker. Olien opvarmes i en gryde, og løgene svitses heri. Tilsæt grundsuppe og æblejuice og kog det hele i 20 minutter. Sovsen blendes til den er jævn. Kommes tilbage i gryden og jævnes med Maizena udrørt i lidt koldt vand. Jævningen hældes i sovsen i en tynd stråle, lidt efter lidt under konstant omrøring, indtil passende konsistens. Smages til med lidt urtesalt og kan evt. pyntes med lidt grønt drys.

 

”Kikærtegryde” med ”Gule ris”.

 

Kikærtegryde

1 pose tørrede kikærter –500 g

1 stk Kombu tang

1 løg

½ lille hvidkål eller 1 sommerkål

2 gulerødder

1 stor porre med top

1 rød peberfrugt

2 spsk. jomfru olivenolie

2 tsk. karry

1 spsk. basilikum / 1 tsk. tørret

3 dl grundsuppe / 1 tern grøntsagsbouillon

1 dåse ananas

3 dl rosiner

Urtesalt

Læg en hel pose kikærter i blød i rigeligt vand natten over eller mindst 8 timer. Udblødningsvandet smides væk, og kikærterne koges i nyt vand og sammen med Kombu tang. Når kikærterne er begyndt at koge og skummer, smides kogevandet væk og nyt vand kommes ved. Denne proces gentages i alt tre gange. Derpå koges kikærterne i 1 time. Vandet hældes fra, og5 dlaf de kogte kikærter bruges til denne gryderet. Resten fryses ned til en anden frokostret eller middag med kikærter. Grøntsagerne renses og snittes fint. Olien opvarmes i en stor gryde, og karryen svitses 1 minut. Tilsæt de fintsnittede grøntsager lidt efter lidt, tag kål og porre først, derefter gulerødderne. Kom grundsuppe og saften fra ananas ned til de letsvitsede grøntsager og kog retten i 5 minutter. Tilsæt rød peber i tern og basilikum og kog videre i 5 minutter. Rosiner og ananas i mundrette stykker kommes i sammen med de kogte kikærter. Det hele varmes op og koger de sidste 5 minutter. Smag til med urtesalt.

 

Gule ris

3 dl ris

1 spsk. jomfru olivenolie

1 tsk. karry

1 løg

Urtesalt

2 tsk. gurkemeje

1 bundt bredbladet persille

Det hakkede løg svitses i olie og karry. Risen skylles grundigt i 3 hold varmt vand og 1 hold koldt vand og drypper af. Risen svitses sammen med karry og løg. Der hældes så meget vand ved som opgivet på risen, ca. ½ l. Gurkemejen og urtesalt kommes ved og der røres rundt. Når risen er færdigkogt efter ca. 15 minutter og vandet er opsuget, pyntes risen med finthakket persille.

 

”Rødfisk på risbund” med ”Fennikel-spinat salat”.

 

Rødfisk på risbund

300 g Basmathi ris

100 g soltørrede tomater

500 g grundsuppe / 1 tsk. Morga grøntsagsbouillon

2 tsk. havsalt

500 g rødfisk

50 g sesamfrø

1 rød peber

1 bundt persille

Risene skylles grundigt i en skål med 3 hold varmt og 1 hold kold vand. Hældes i en sigte og drypper af. De soltørrede tomater skæres i små tern. I en bradepande til ovnen kommes risen, soltørrede tomater, havsalt og den kogende grundsuppe. Fisken skylles og skæres i 8 stykker, der lægges ovenpå risen. Den røde peberfrugt renses og skæres i ringe, der lægges over fisken. Fisk og peber drysses med sesamfrø. Det hele kommes i en 200 grader varm ovn og steger i 20 minutter. Hvis retten koger tør, kommes ekstra kogende vand over. Serveres med skyllet persille.

Fennikel-spinat salat

250 g spinat

1 fennikel

500 g kartofler

½ dl koldpresset hørfrøolie

1 spsk. æbleeddike

1 appelsin

1 spsk. mango chutney

Spinaten skylles godt i flere hold koldt vand, stilkene nippes af og bladene hakkes groft. De yderste grove blade fjernes fra fennikel, bund og den øverste top skæres væk. Resten skæres i små tern. Kartoflerne koges, afkøles og skæres i skiver. Dressingen laves ved at blande olie, æbleeddike, appelsinsaft og mango chutney i en blender, for at få hakket mango chutney i tilstrækkeligt små stykker. Salat og dressing blandes godt sammen og må gerne trække i køleskab inden serveringen.

 

Brødopskrifter

Alle de bragte brød er mælke- og glutenfri. Enkelte er desuden korn- og gærfri. Som erstatning for mel i opskrifter kan det forsøges med fintmalet mandler, nødder, frø og kerner. Kikærte- og linsemel kan også anvendes, ligesom HUSK frøskaller gør bagværket mere lækkert. Bedst er det dog i en periode helt at undvære brød, kager og korn. Vand eller æblejuice kan erstattes af soja- eller rismælk.

For at berige brødene kan der kommes 2 spsk. dolomitkalk pulver og et par spsk. hybenpulver i dejen.

For at gøre brødet mere sødt kan der bruges honning, koriander- og anispulver. Noget af melet kan erstattes med fintrevet gulerod.

 

Hørfrøbrød

400 g svedsker uden sten

½ l vand

20 gg ær (bagerferment, bagepulver eller intet hævemiddel)

½ l æblejuice

100 g frisk kværnet hørfrø

50 g sesamfrø

1 tsk. koriander

1 spsk. pulveriseret ingefær

1200-1300 g glutenfri lys melblanding

250 g rismel

250 g majsmel

250 g boghvedemel

250 g quinoamel

250 g glutenfri jaws blanding

50 g Husk (loppefrøskaller)

Svedskerne udblødes i vandet i mindst 2 timer. Køres til fint mos i blender. Gæren opløses i æblejuicen, svedskemosen, frisk knuste frø og krydderier blandes i. De glutenfri kornsorter røres i lidt efter lidt. Dejen skal have konsistens som grød. Hældes i 2 rugbrødsforme som evt. er smurt med mælkefri margarine hvis formene ikke er med slip-let belægning. Hæver tildækket med viskestykke i ½ time. Pensles med kold urtete og bages i ovnen ved 200 grader i 1 time. Ovnen slukkes og brødet bliver stående ved eftervarmen i ½ time. Brødene stilles til afkøling på en rist pakket ind i viskestykker. Efter afkøling kommes brødene, der stadig er i viskestykkerne, i en stor plasticpose og står i køleskabet til næste dag, hvor hvert brød skæres i 25 skiver. Der pakkes små poser med brødskiverne der opbevares i køleskab eller fryser.

 

Mørkt ingefærbrød

400 g svedsker uden sten

½ l vand

½ l æblemost

30 g gær

300 g Grov Finax blanding eller Jyttemel

150 g rismel

250 g majsmel

200 g kikærtemel

300 g hirseflager

100 g hybenpulver

1 spsk. stødt ingefær

Jomfru olivenolie

Svedskerne udblødes i vandet i mindst 2 timer. De blendes til mos i food-processor. Gæren opløses i æblemosten. Svedskemosen, melet og krydderierne tilsættes og røres til en lind dej. Kommes i 2 rugbrødsforme og hæver tildækket med et rent viskestykke 1 time. Pensles med olie. Kommes i en kold ovn, der sættes på 200 grader varmluft og bages i 45 minutter, derefter sænkes temperaturen til 150 grader i 30 minutter. Sættes til afkøling på rist pakket ind i viskestykke, inden brødene kommes i plasticpose i køleskabet til næste dag. Hvert brød skæres i ca. 25 skiver, der pakkes i små poser til køleskabet eller fryseren.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *