Kostvejledning & Ernæringsterapi

Har du irritable tarme?

Er du en af de 20 % af Danskerne og Nordmændene der i mindst en periode i deres liv kommer til at lide med irritabelt tarmsystem? Symptomerne er mavesmerter, luft i maven, oppustethed, kramper, diarre eller forstoppelse. Er du blevet undersøgt hos lægen der har udelukket andre fordøjelsessygdomme, og fået besked på at der ikke kan gøres noget ved denne belastende lidelse, og at det må du lære at leve med? Den gode nyhed er at nyere forskning viser, at der i høj grad er noget du selv kan gøre for at lindre symptomerne fra tarmsystemet. Det glæder om at identificere og fjerne de underliggende årsager og genoprette en normal fordøjelse. Kostreaktioner og en uønsket overvækst af mikroorganismer i tyndtarmen er under stærk mistanke for at give irritable tarme.

Symptomer på irritable tarme IBS:

  • Luft i maven, gasdannelse og oppustethed
  • Ubehag i maveområdet
  • Diarre eller fedtholdig diarre
  • Vægttab
  • Patienten fortæller at symptomerne forværres ved indtagelse af stivelsesholdig kost.
  • Der ses ofte mangler på Vitamin B12, A, D og E, jern, thiamin (B1) og nikotinamid (B3)

Irritable tarme IBS

  • En uønsket overvækst af bakterier aktiverer tarmens immunrespons og herved øges gennemtrængeligheden i tarmen for fødevarer og mikroorganismer. Allerede eksisterende studier viser lovende resultater med brug af kostændringer, tilskud med probiotika, prebiotika og antibiotika. Forskerne anbefaler selvfølgeligt yderligere studier der kan støtte de allerede opnåede resultater.

Simrén, M et al: ”Intestinal microbiota in functional bowel disorders: a Rome foundation report. Gut 2012, epub July 10. 

SIBO er en ofte overset faktor ved irritabelt tarmsystem  IBS og de inflammatoriske tarmsygdomme IBD Morbus crohns og Colitis ulcerosa

  • 84 % af patienterne med IBS blev testet positive for SIBO. Ghoshal, U et al: The Gut Microbiota and Irritable Bowel Syndrome: Friend or Foe? International Journal of Inflammation Volume 2012
  • 48 % af patienterne med IBS havde efter succesfuld behandling af SIBO ikke mere IBS. Gerard E Mullin MD fra ”The 2011 International Symposium on Functional Medicine ” Seattle
  • Fibromyalgi, CFS / ME:  78%  / 77% havde SIBO. Begge diagnoser har overlap til IBS

Gerard E Mullin MD Fra ”The 2011 International Symposium on Functional Medicine ” Seattle

  • SIBO  findes hos 25 % af patienterne med Morbus crohns.  En mistet funktion af ileo-cøkal klappen giver vækst I tyndtarmen af anaerobe mikroorganismer fra tyktarmen.

Jan Bures, Jiri Cyrany, Darina Kohoutova, Miroslav Förstl, Stanislav Rejchrt, Jaroslav Kvetina, Viktor Vorisek, Marcela Kopacova: Small intestinalbacterialovergrowthsyndrome. World J Gastroenterol. 2010 June 28; 16(24): 2978–2990

SIBO = Uønsket overvækst af bakterier i tyndtarmen

SIBO er forkortelsen på “Small Intestinal Bacterial Overgrowth” og her finder man mange flere bakterier CFU i tyndtarmen end normalt. Normalt har vi 10.000 CFU/ml og mennesker med SIBO har over 100.000 CFU/ml . Symptomerne på SIBO er bl.a. luft i maven, gasdannelse og oppustethed, ubehag i maveområdet, diarre eller fedtholdig diarre, vægttab og patienten fortæller at symptomerne forværres ved indtagelse af stivelsesholdig kost. De samme symptomer som mange med irritable tarme genkender. SIBO er en ofte overset faktor ved irritabelt tarmsystem IBS.

  • 84 % af patienterne med IBS blev testet positive for SIBO
  • 48 % af patienterne med IBS havde efter succesfuld behandling af SIBO ikke mere IBS

Gerard E Mullin behandler patienter med SIBO med antibiotika, urter, probiotika og en speciel diæt hvor fødevarer med et højt indhold med FODMAP (Fermentable Oligo-, Di- og Monosaccharider og Polyoler) udelades. Diæten er udarbejdet af en Australsk læge og diætist og deres erfaringer er at FODMAP diæten hjælper ca. 75 % af deres IBS patienter.

Anbefalinger til patienter med IBS

Lægen og Functional Medicineren Mark Hyman har følgende 5 anbefalinger til patienter med irritable tarme.

  1. Bliv testet for fødemiddel intolerancer IgG (se her om analyser) og fjern disse fødevarer i en periode på 12 uger samtidigt med at du arbejder med de mest sandsynlige årsager til lidelsen.
  2. Fjern uønsket overvækst af bakterier og andre mikroorganismer (se her om analyser), enten med lægeordinerede bakterie- og svampedræbende medicin, eller med bredspektrede urter fx Olivenbladsekstrakt, hvidløg eller oregano.
  3. Tag tilskud med individuelt udvalgte probiotiske bakterier
  4. Tag tilskud med vitaminer, mineraler, antioxidanter, fedtstoffer og urter. Få hjælp fra en kompetent behandler til at finde frem til dine individuelle mangler.
  5. Spis en kost med rene, hele fødevarer og undgå sukker og let optagelige kulhydrater og stivelsesholdige fødevarer. Forsøg evt. FODMAP diæten.

Høj FODMAP (undgås)

  • Frugt: Æbler, pærer, fersken, kirsebær, blommer, svesker
  • Korn: Hvede og rug. Spelt er Ok efter denne diæt, men jeg ville også vælge at fjerne spelt. 
  • Bælgfrugter: Bønner og linser
  • Sødestoffer: Fruktose, xylitol, sorbitol
  • Alle mælkeprodukter med laktose. Jeg ville vælge at fjerne alle mælkeprodukter. 
  • Grønt: Artiskok, asparges, avocado, roe, broccoli, rosenkål, kål, hvidløg, løg, ærter, fennikel, okra, champignon, radiccio, den hvide del af forårsløg og sugar snaps.

Lav FODMAP (spises)

  • Frugt: Banan, blåbær, vindruer, citrusfrugter
  • Korn: Ikke glutenholdige korn fx ris, boghvede, quinoa, havre uden gluten.
  • Sødestoffer: Glukose ??, ahornsirup, sukker ??, stevia. De sukkerstoffer som jeg har sat ?? ved vil jeg vælge også at fjerne fra kosten
  • Laktosefri mælkeprodukter ?? Dem ville jeg også erstatte med mælkefri produkter.
  • Grønt: Bok choy, gulerod, selleri, majs, aubergine, grønne bønner, salat, pastinak, den grønne del af forårsløg, tomater
  • Kød, fisk, æg
  • Gode fedtstoffer og lidt frø og kerner

 Det kan anbefales at få lagt en individuel tilrettet kost- og tilskudsplan hos en ernæringsterapeut der er medlem af DET se www.detforening.dk

Ref. til IgG:

Atkinson, W et al (2003). Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: A randomized controlled trial. Gut. 53:1459–1464

Shanahan, F et al (2005). IgG-mediated food intolerance in irritable bowel syndrome: A real phenomenon or an epiphenomenom? The American Journal of Gastroenterology. 100:1558–1559.


 

 



 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *