Kostvejledning & Ernæringsterapi

Hvorfor udelukkes mælk og gluten?

MarianneFjordgårdFeatured2-440x288

Det helt store modeord i disse tider er glutenfrit. Glutenfri sidestilles med sundt. Kan det nu også passe?

Glutenfrit er ikke sundt i sig selv. Hvis man skifter glutenholdigt pasta og rundstykker ud med de raffinerede, næringsfattige og fiberfattige glutenfri produkter så er det ikke spor sundere. Der er efterhånden mange butikker der har et stort sortiment af disse glutenfri fødevarer. Hvis man vil prøve en glutenfri kost skal man vælge de fiberholdige næringsrige udgaver.

Mange mennesker, inklusive mig selv, har fundet ud af at vi trives fysisk og psykisk bedre hvis vi udelader mælkeprodukter og de glutenholdige kornsorter fra vores kost. Kroppen kan reagere uhensigtsmæssigt på disse fødevaregrupper ved at lave en immunreaktion fx en allergi, en forsinket allergisk reaktion eller med intolerance. Disse reaktioner kan ikke altid påvises ved en blodprøve hos lægen. Andre reagerer uhensigtsmæssigt på disse fødevarer, fordi de ikke kan fordøje de proteiner eller sukkerstoffer de indeholder.  Det kan heller ikke altid påvises ved lægeundersøgelser. Der skal et kostforsøg til. Mange forsøger sig i disse år med en glutenfri kost hvor enkelte mælkeprodukter stadig er tilladte. Jeg har, gennem mange år som kostvejleder og ernæringsterapeut, erfaret at mange får meget bedre resultater ved samtidigt helt at udelukke mælkeprodukterne. Inden et sådant kostforsøg skal man sætte sig godt ind i hvordan disse fødevaregrupper kan erstattes på en sund måde. Det kan være en god ide at få hjælp af en kostvejleder FDK eller en ernæringsterapeut DET.

De typiske reaktioner som mælkeprodukterne kan give er fx irritations- og betændelsestilstande, fordøjelsesbesvær fx diarre, forstoppelse, luft i maven eller mavesmerter. Der kan også være symptomer som væskeophobning, muskel- og ledsmerter, depression, rastløshed og forvirring.

De typiske reaktioner som de glutenholdige kornsorter kan give er diarre, forstoppelse, mavekneb, mavesmerter, luft i maven, koliksmerter, væskeophobning, ledsmerter, stor træthed, svimmelhed, hurtig puls, hjertebanken, angst, depression, vrede, aggression og irritabilitet.

Hvis du lider af flere af disse symptomer kan et kostforsøg, hvor disse to fødevaregrupper udelades 100 % fra kosten i fx 8 uger kan derfor forsøges. Hvis du oplever fysiske eller psykiske forbedringer i denne periode, så kan du måske have en af disse uhensigtsmæssige reaktioner på mælkeprodukterne og/eller gluten. Hvis du ønsker at teste dig selv for en eventuel mælke- eller glutenreaktion, skal det understreges at så skal alle dagens måltider udelukke disse fødevaregrupper. Der findes mange bøger på markedet hvor mælk og gluten udelukkes og her kan du finde mange forslag til frokost, aftensmad og mellemmåltider. Du kan også finde forslag i mine bøger ”Spis dig glad. Depression og vinterdepression”, ”Fordøjelse en fornøjelse”, ”Hjælp dit ørebarn” , i min e-bog ”Morgenmad uden mælk og gluten. 50 forskellige forslag” og på min hjemmeside www.sund-kost.dk

 Hvor findes mælk og gluten?

Mælkeprodukter:

Der findes ko mælke bestanddele i al drikkemælk fx sødmælk, letmælk, minimælk, skummetmælk, kakaomælk og også i de laktosefri mælkeprodukter. Her er det kun mælkens sukker, laktosen, der er fjernet. Der er stadig mælkeproteiner i de laktosefri produkter, så de skal også undgås. Fløde, piskefløde, is, surmælksprodukter, yoghurt, creme fraiche, smør, smørbare blandingsprodukter, margarine og oste skal ligeledes undgås. Mælk kan også være brugt som ingrediens i færdigretter eller andre produkter. Derfor er det afgørende at du læser varedeklarationen, hvis du skal undgå mælkeprodukter. Dette skal angives tydeligt på varedeklarationen og det må ikke stå som et E-nummer eller med en latinsk betegnelse.

Gluten:

Findes i hvede, hvedekim, hvedeklid, hvedekerner, spelt, emmer, enkorn, urhvede, bulgur, couscous, grahamsmel, rug, byg og gluten forurenet havre og havregryn og færdigvarer hvor disse kornsorter indgår. Det skal ligeledes angives tydeligt på varedeklarationen.