Kostvejledning & Ernæringsterapi

Kostens betydning ved fordøjelsesproblemer

MarianneFjordgårdFeatured

Kosten, og den effekt den har på vores mikrobiota og immunresponset, er årsagen til den stigende hyppighed af inflammatoriske lidelser i vores del af verden.

Maslowski K, Mackay C. Diet, gut microbiota and immune responses. Nat Immunol 2011;12:5-9.

Det bliver mere og mere tydeligt at bestemte mikrobiotiske organismer er nødvendige for at kunne regulere immunresponset.  Forstyrrelser i mikrobiotaen kan resultere i manglende immunregulering, overvækst af dysbiotiske mikroorganismer og udvikling af inflammation, specielt hos genetisk disponerede personer. Dette findes fx hos patienter med inflammatoriske tarmsygdomme. Frank, D.N. et al. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 104, 13780–13785 (2007).

I stedet for at udvikle nye anti-inflammatoriske lægemidler, er det meget mere økonomisk effektivt at finde nye indgangsvinkler, så som at ændre tarmens mikrobiota med indtagelse af probiotika og prebiotika (ikke fordøjelige fødevarer som stimulerer til vækst og / eller aktivitet af mikrobiotaen).

Ved at ændre diæten får en større virkning end medicin !!! 

… ændringer i mikrobiotaen ses efter at musene (humanised gnotobiotic mice) har skiftet deres kost fra en diæt med lidt fedt og mange plante-polysaccharider, til en Vestlig kost med meget fedt og sukker og få plante-polysaccharider.

Efter bare 1 dag på Vestlig kost blev der fundet ændringer i mikrobiotaen, stofskiftet og gen-ekspressionen og efter 2 uger blev musene mere overvægtige (Flere firmikutter og færre Bacteroidetes).

Turnbaugh, P.J. et al. Sci. Transl. Med. 1, 6ra14 (2009). 

Jeg vejleder i den kostplan der individuelt passer til din situation. Desuden får du forslag til en tilskudsplan og relevante analyser. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *