Kostvejledning & Ernæringsterapi

Kvinde med tyktarmskatar i 20 år. Case fra klinikken.

"Depression - Mange årsager til" Af Ernæringsterapeut Marianne Fjordgård Medlem - Artiklen er bragt i ”Mit helbred” nr. 2 - 2000 af D.E.T. (Danske ernæringsterapeuter)

 • Denne kvinde henvender sig i min klinik efter at have lidt med tyktarmskatar med mavesmerter i mindst 20 år og hun har siden 2013 haft slim i afføringen.
 • Igennem hendes liv har hun fået Har meget antibiotika for bihule- og lungebetændelser.
 • Har gennem årene fået mange fordøjelsesundersøgelser i det etablerede lægesystem og hun har været indlagt 2 gange
 • Hun er siden 2013 blevet behandlet med syrehæmmende medicin via lægen
 • Hun kontakter mig angående hendes fordøjelsesproblemer. Hun har tidligere prøvet Low Fodmap diæten uden effekt
 • Jeg anbefaler en mælke- og glutenfri kost inspireret af Middelhavsdiæten, mens vi venter på svar fra den analyse CSAP afføringsprøven som jeg anbefaler hende.
 • I vejledningen til denne analyse står der at hun ikke må tage egenbestaltede fordøjelsesenzymer eller probiotika, så hun holder af sig selv pause med den syredæmpende medicin selv om den er lægeordineret (det er ikke noget jeg anbefaler mine patienter uden lægens medvirken) og hun oplever herved en forbedring af hendes fordøjelsesproblemer.
 • Hun skriver til mig ”Et par dage før opsamlingsperioden skulle jeg ophøre med syrehæmmende medicin, hvorefter jeg kunne mærke en forandring fra dag et til det bedre, fik næsten normale wc vaner og mindre ondt i maven. Mine tanker er nu, at jeg måske er fejlbehandlet, at jeg i virkeligheden har for lidt mavesyre. Jeg har ikke taget syrehæmmende medicin siden”
 • Afføringsprøven CSAP viser at hun har en uønsket overvækst med dysbiotiske mikroorganismer og ligger lav med de gavnlige tarmbakterier probiotika.
 • Jeg skitserer i konsultationen hvad hun kan gøre ved dette med kost og tilskud og at hun enten kan vælge at gå til egen læge eller at følge mine forslag.
 • Hun går til lægen og fortæller at hun er stoppet med den syredæmpende medicin og han udskriver et middel der efter 14 dage ikke har hjulpet.
 • Så begynder hun en 3 måneders kur efter mine anbefalinger kombineret med hendes egne tilskud.
 • Hun ringer efter 2 ½ uge for at fortælle at hun ikke mere har mavesmerter, og hun fortsætter glad med kost- og tilskuds-programmet.
 • Ved opfølgning efter kurens afslutning, har hun ikke mavesmerter mere, men hun har tabt i alt 6 kg selv om hun spiser store portioner og til hun er mæt. Herefter fortsætter hun med et vedligeholdelsesprogram efter mine anbefalinger.
 • Vi aftaler også en kostprovokation af de udeladte mælke- og glutenholdige fødevarer

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *