Kostvejledning & Ernæringsterapi

Pas på din hud

Nedsæt dannelsen af rynker, slap hud og cellulite og beskyt din hud mod skaderne fra solens stråler.

Af kosmetiske grunde vil vi gerne, at vores hud forbliver smuk og spændstig længst muligt. Helst på en naturlig måde, så vi undgår brug af kniv og sprøjter. Huden næres af de nutrienter, vores kost består af. Du er, hvad du spiser, og det kan ses på din hud. Vi danner nye hudceller ca. hver 28. dag. Sund kost og tilstrækkelig væske er forudsætningen for en smuk og stærk hud. Huden er et meget stort organ, både hvad angår dens vægt og areal på ca. 2 m2. Huden er vores grænse mellem de indre og ydre omgivelser. Det er vigtigt at holde denne grænse intakt. Huden skal fx beskytte os mod varme, kulde, stråling og mikroorganismer. Huden regulerer også vores legemstemperatur og er med i dannelsen af D-vitaminer. Omkring 75 % af hudens tørvægt består af kollagen-peptider, der er indlejret i hudens bindevæv.

Hudvenlig livsstil:

Huden styrkes af gavnlige nutrienter og svækkes af nedbrydende faktorer.

Huden styrkes af gavnlige nutrienter: Huden svækkes af nedbrydende faktorer:
Proteiner, peptider og aminosyrer fx fra letfordøjelig fedtfattigt kød, fjerkræ, fisk, æg, bønner, linser og kikærter. Langtidskogt bensuppe / bone broth indeholder gelatine, som, når det er hydrolyseret (nedbrudt), består af kollagen og hyaluron. Mangel på de gavnlige nutrienter (se i hele kolonnen til venstre).
Fedtstoffer fx fra mandler, nødder, frø fx hørfrø og chiafrø, kerner fx græskarkerner og solsikkekerner, koldpressede olier, avocado og oliven. Fiskeolie og kæmpenatlysolie og andre fedtstoffer med omega 3, 6, 7 & 9.

Disse fedtstoffer danner bl.a. det anti-inflammatoriske cytokin IL-10 og dæmper inflammation med forhøjet CRP.

Ustabilt og højt blodsukker, der giver inflammation fx med forhøjet TNFα, IL-1β og IL-6, der skader alle vores celler.

Ustabilt og højt blodsukker, der øger dannelsen af AGE (Advanced Glycation End-products), der er karamelliserede sukker-proteinforbindelser, der bl.a. giver slapt bindevæv og oxidative celleskader.

Farvede grønsager gerne 600 g eller mere, bær og en smule frugt. Mættet fedt og transfedt fx fra margariner og for meget fedt fra de firbenede landdyr fx svine- og oksefedt.
Fuldkornsprodukter fx quinoa, havregryn, boghvede, ris og rug. Fysisk og psykisk stress.

For lidt søvn.

Vand, friskpresset grønsags- og frugtjuice og urtete. Overdreven solbadning med udsættelse for UV-stråler fra solen især mellem kl. 11 og 15. Radioaktiv bestråling og forurening.
Antioxidanterne A, C, E, zink og selen.

Vitaminer fx B vitaminer, og mineraler fx magnesium og kisel.

Rygning og andre kilder til fri radikaler og oxidativt stress.